Zoutwater vissen

Geplaatst op: 02-04-2014

Sommige vissen kunnen juist beter in zout water leven, in plaats van zoet water. Zout water vind je voornamelijk in oceanen en zeeën en er zijn allerlei verschillende stoffen in te vinden, waaronder opgeloste gassen, plankton, slib en natuurlijk zouten. De gemiddelde hoeveelheid zout in zoutwater is bijna 35 promille. Er zijn verschillende dieren die erg zoutwater tolerant zijn. Deze worden euryhalien genoemd. Hier benoemen we enkele voorbeelden van zoutwater vissen:

Clownvis

De clownvis staat bekend om zijn mooie uiterlijk: oranje met witte strepen. Het visje is vooral bekend uit de film Finding Nemo, en is daardoor ook erg populair geworden. De eigenlijke naam van het visje is driebandanemoonvis, maar harlekijnvis is ook een veelgebruikte naam. De visjes worden ongeveer tussen de 8 en 11 centimeter groot. Je kunt ze het beste in een koppel of als eenling houden omdat ze vrij territoriaal zijn naar hun eigen soort.

Vuurkooltje

Dit kleine visje is ook wel bekend onder de naam zadelvlek anemoonvis. Aangezien dit een anemoonvis is, is een anemoon dan ook handig zodat het visje ermee in symbiose kan leven. Het is niet noodzakelijk, maar het wel wenselijk, aangezien dit in de natuur ook zo is. Ook deze anemoonvissen zijn redelijk agressief. Vooral wanneer ze eitjes hebben gelegd zien ze de overige vissen als indringers. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden.

Dwergkeizervis

Dit visje van tussen de 5 en 7 centimeter groot en is erg temperamentvol jegens zijn eigen soort. Tegen andere visjes zijn ze wel gewoon aardig. Het rood/oranje/gele lichaampje is voorzien van schitterende donkerblauwe of zwarte strepen. De randen van het staartvinnetje zijn koningsblauw van kleur. Dit visje doet het prima in een zoutwater aquarium, maar dit dient wel voorzien te zijn van diverse schuilplekken zodat hij zich terug kan trekken

Er zijn natuurlijk nog veel meer zoutwater vissen die prima in een zoutwater aquarium gehouden worden. We proberen dit overzicht regelmatig te updaten.