Vijveronderhoud

Geplaatst op: 02-04-2014

Net als ieder huis en iedere tuin, heeft ook een vijver onderhoud nodig. Dit hoeft niet direct te betekenen dat het een last is. Het wordt door vele mensen gezien als een leuke en ontspannende activiteit. Wanneer je niet bereid bent om veel tijd te steken in je vijver, zal deze al vrij snel veranderen in een vieze boel die jouw tuin op uitstraling niet ten goede doet. Dat zou natuurlijk ontzettend jammer zijn, want het onderhouden van een tuin is niet een moeilijke activiteit en je hoeft er niet eens hard voor te werken. Met een paar kleine inspanningen kun je binnen een kleine periode genieten van een prachtige vijver!

Seizoensgebonden onderhoud

Het onderhouden van je vijver doe je natuurlijk niet in een bepaalde periode. Dit dient het gehele jaar lang te gebeuren. Wel zijn er een aantal activiteiten die goed dienen te gebeuren in een bepaalde periode. In het voorjaar is het namelijk van belang dat er veel tijd wordt besteed aan de planten en het tegengaan van algen. Hierbij kun je denken aan het bijsnoeien van de planten, het bijpoten en het controleren van de planten. Daarnaast is het slim om te bekijken of de vorst van de winter enige schade heeft aangebracht. In de zomer is er weinig onderhoud nodig. Het is een kwestie van controleren van de apparatuur en af en toe een kleine inspanning wat betreft het levend materiaal. In het najaar vindt het belangrijkste onderhoud plaats. Om de vijver klaar te maken voor de vorst dien je de vijver goed schoon te maken. Hierbij moet je denken aan het verwijderen van bodemslib en het verwijderen van afgestorven planten. In de winter  heeft de vijver veel rust en moet deze ook hierin worden gelaten. De plantengroei ligt stil en de vissen verkeren in een winterslaap. Je moet vooral zien te voorkomen dat er vorstschade optreedt.

Tips

Om je te helpen bij het onderhouden van je vijver hebben we een aantal tips voor je samengesteld. Wanneer je deze tips aanhoudt behoed je jezelf op een aantal veelgemaakte fouten.

  • Gebruik druifplanten voor het ontnemen van zuurstof en zuurstofplanten voor het geven van zuurstof.
  • Vervang filters en de pomp regelmatig.
  • Hanteer een goede balans van vissen en planten. Maak het niet te druk in de vijver.
  • Gebruik niet te veel voeding in het vijverwater.
  • Hou ten alle tijde de bovenste laag van het vijverwater vrij.
  • Verwijder op tijd de rotte zuurstof planten.