Aquarium onderhoud

Geplaatst op: 02-04-2014

Een aquarium is behalve een mooi decoratiestuk ook een leefomgeving voor al dan niet exotische vissen. Het is dan ook niet vreemd dat een aquarium onderhoud met zich mee brengt. Om ervoor te zorgen dat je goed op de hoogte bent, hebben we alle informatie voor jou verdeeld over week, maand en jaaronderhoud. Je kunt dan gemakkelijk zien wat er van je verwacht wordt, zodat het aquarium gezond en mooi blijft.

Wekelijks onderhoud

Je dient de vissen zes keer per week te voeren, het liefst op verschillende tijden op de dag. Daarbij is het belangrijk dat je de vissen telt en controleert, dode of zieke vissen kunnen de rest besmetten waardoor ook deze zullen sterven. Het is dus zaak om te controleren of ze allemaal gezond zijn en of de waterwaarden niet verstoord zijn. Ook is het belangrijk om de filter en de temperatuur te controleren.

Maandelijks onderhoud

Het onderhoud dat maandelijks terugkeert is het reinigen van het filtermateriaal, dit is essentieel voor het schoonhouden van den bak. Belangrijk is dat het filtermateriaal nooit allemaal tegelijk vervangen wordt. In het aquarium zitten namelijk essentiële bacteriën die dan verstoord worden. Het omspoelen van filtermateriaal dien dan ook te gebeuren in aquariumwater en niet met kraanwater.

Jaarlijks onderhoud

Op jaarbasis is het belangrijk om de verlichting te vervangen, de tl verlichting gaat algengroei tegen. Als deze niet vervangen wordt zal de alg sterkt groeien, waardoor de waterkwaliteit verslechterd. Om dit onderhoud te voorkomen kan er ledlicht aangekocht worden. Ook de slangen van de pomp dienen gecontroleerd te worden, ook deze dienen schoongemaakt of vervangen te worden.