Aanleg van een vijver

Geplaatst op: 02-04-2014

Het mooie aan het aanleggen van een vijver is dat de mogelijkheden erg divers zijn. Je kunt er namelijk van alles laten bij creëren zoals een mooie beekloop of een mini waterval. Bij elke vijver zijn er een aantal producten die noodzakelijk zijn bij het succesvol onderhouden. Daarnaast bepaald de tijd en de motivatie die je er in steekt hoe mooi de vijver uiteindelijk is en ook blijft!

Zelf doen of laten doen?

Het aanleggen van een vijver is zelf goed te doen. Je moet echter wel goed geïnformeerd zijn met hetgeen wat er moet gebeuren, en de manieren hoe het proces in zijn werking gaat. Hierbij moet je begrijpen dat het aanleggen van een vijver een flinke klus is. Het is vaak een vrij grote renovatie van je tuin waarbij in sommige gevallen ook heringericht moet worden. Dit kan zowel je bestrating zijn als de planten of bomen die je in je tuin hebt staan. In sommige gevallen moet je ook nog letten op de kabelaanleg. Deze mag niet beschadigd raken.

Soorten vijvers

Er zijn natuurlijk verschillende vijvers die je kunt aanschaffen. Ieder is op zijn beurt weer geschikt voor een of meerdere soorten vis. Een bekende soort vijver is de Natuurlijke vijver oftewel de plantenvijver. Hier staat, je raadt het al, de plant centraal. Deze vijver bestaat uit diverse lagen zodat  de planten goed geplant kunnen worden. In deze vijver zijn vaak enkele tot bijna geen vissen te vinden waardoor ook geen filtersysteem nodig is. Het werk en de kosten die deze vijver meebrengt zijn vraag laag. Daarnaast heb je de Gemengde vijver. Dit is een vijver die zowel bestaat uit planten als vissen. Doordat er meer activiteit plaatsvindt ben je genoodzaakt hierbij een filtersysteem aan te schaffen. Enkele vissen die hierbij uitstekend zouden passen zijn Goudelritsen, Shubunkins en Sarasa's. Een derde vijver is een Koivijver. Een vijver die geheel gewijd is aan Koi's. De Koi is een planteneter dus het is niet geschikt om planten te plaatsen in de vijver. De vijver zelf moet beschikken over enkele belangrijke criteria, want de Koi heeft zeker wat aandacht nodig. De laatste vijver is de zwemvijver. Een vijver waar men gemakkelijk in kan zwemmen. Dit is een diepere vijver die bestaat uit planten en in enkele gevallen ook vissen. Deze soort is de laatste jaren ontzettend populair.